
Tällä sivulla ovat käsittelyssä tekoälyn määritelmä, siitä käytettävä lyhenne sekä kysymys siitä, onko tekoälylle olemassa synonyymia. Aloitetaan määritelmällä.
Miten tekoälyn voi määritellä?
Tekoälylle on esitetty eri määritelmiä eikä sillä ole yksittäistä hyväksyttyä määritelmää. Vuoden 2023 tutkimuksessaan Sheikh, Prins ja Schrijvers tulivat kuitenkin siihen tulokseen, että Euroopan komission vuonna 2018 esittelemä määritelmä tekoälylle on paras. Se on suomennettuna alla. Suomennus on pyritty tekemään niin, että viesti pysyy samana ja on helppo ymmärtää.
”Tekoäly on järjestelmä, joka osoittaa älyllistä kyvykkyyttä analysoimalla ympäristöään ja tekemällä osittain itsenäisesti toimia pyrkien saavuttamaan tavoitteita.”
Määritelmässä oleva ympäristö voi olla myös pelkästään digitaalinen. Monissa tapauksissa tekoälyn määritelmän kohdalla voisi korvata ilmaisun ”ympäristöään” ilmaisulla ”dataa”.
Euroopan komission laajempi määritelmä tekoälylle avaa tuota näkökulmaa. Sen mukaan tekoäly voi toimia joko pelkästään niin sanotussa virtuaalisessa maailmassa tai se voi toimia osana niin sanotussa oikeassa maailmassa toimivaa kokonaisuutta. Yhtenä esimerkkinä virtuaalisessa maailmassa toimivasta tekoälystä on mainittu hakukoneet ja oikean maailman kohdalla on puolestaan tuotu esille, että tekoäly voi toimia esimerkiksi osana edistyneitä robotteja.
Tekoälyä tarkastellessa on vielä hyvä huomioida se, että sen voi ajatella jakaantuvan tavallaan kahteen haaraan. On ensinäkin generatiivinen tekoäly (GenAI) ja sitten on koneoppiminen (Machine Learning, ML). Ne soveltuvat parhaiten eri tarkoituksiin, vaikka molemmat ovatkin siis tekoälyä.
Tekoälyn lyhenne?
Tekoälylle ei ole lyhennettä joka tulisi suoraan suomalaisesta ”tekoäly”-sanasta, mutta sille on lyhenne, joka tulee tekoälyn englanninkielisestä sanayhdistelmästä Artificial Intelligence. Kyseinen tekoälyn lyhenne on AI. Se tulee siis Artificial Intelligence -sanayhdistelmän molempien sanojen ensimmäisestä kirjaimesta. Vaikka kyseinen lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista, niin käytetään sitä paljon myös suomenkielisissä teksteissä ja keskustelussa.
Tekoälyn synonyymi?
Sanan ”tekoäly” sijaan käytetään siis usein AI-lyhennettä. Kyseisen lyhenteen voi siis ainakin ajatella tekoälyn synonyymina. Sen sijaan esimerkiksi koneoppiminen ei ole tekoälyn synonyymi, sillä kuten tekoälyn määritelmän käsittelyssä tuli esille, niin koneoppiminen on yksi osa tekoälyä, mutta on olemassa myös muunlaista tekoälyä.