
Hakukoneoptimoinnista laskutetaan tyypillisesti tunti- tai projektiveloituksella. Noin on myös Data.fi myymän hakukoneoptimoinnin kohdalla. Voimme kuitenkin joissakin tilanteissa myydä myös tulospohjaista hakukoneoptimointia.
Tulospohjainen hakukoneoptimoin tarkoittaa hakukoneoptimointia, jonka hinta on osittain tai kokonaan yhteydessä saavutettuihin tuloksiin.
Tulospohjainen hakukoneoptimointi voi kuulostaa erittäin houkuttelevalta, mutta siihen liittyy hyvien puolien lisäksi myös merkittäviä haasteita.
Iso haaste on esimerkiksi se, että hakukoneoptimoinnin ostajan ja myyjän voi olla vaikea päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä on realistista saavuttaa juuri kyseessä olevan nettisivuston kohdalla ja siitä, mitä tuloksista pitäisi maksaa.
Olen tehnyt hakukoneoptimointia taloudellisilla tavoitteilla omia nettisivustojani varten yli 5 vuoden ajan ja tunnen sen kautta hyvin tuloksiin perustuvan hakukoneoptimoinnin haasteita ja mahdollisuuksia. Käsittelen tällä sivulla esimerkiksi kyseisiä asioita.
Voit lukea taustastani hakukoneoptimoinnin parissa sekä myymistäni SEO-palveluista enemmän tältä sivulta ja Data.fi-palvelun kiinteät hakukoneoptimoinnin hinnat löytyvät puolestaan täältä.
Tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin haasteet
Isoin haaste tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin kanssa liittyy veloituksesta sopimiseen ja sen toimivuuteen.
Voi kuulostaa simppeliltä sopia vaikkapa, että jos hakukoneoptimointi tuo tuloksia, niin hakukoneoptimoija saa seuraavan kolmen kuukauden ajan 3% myynnin euromääräisestä kasvusta.
Mutta mitä, jos vaikkapa verkkokaupan tuotteet loppuvatkin kesken kyseisen kolmen kuukauden aikana? Haasteita voi olla myös hakukoneoptimointia ostaneen tahon näkökulmasta: miten voidaan olla täysin varmoja, että myynnin kasvu johtui juurikin hakukoneoptimoinnista? Entä miten toimitaan, jos hakukoneoptimoidun verkkokaupan omistaja haluaa tehdä omia muutoksia sivuston hakukoneoptimointiin?
Äkkiseltään voisi ehkä kuvitella, että ainakin osittainen ratkaisu edellä mainittuihin ongelmiin on se, että tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin veloitus perustuu siihen, miten paljon enemmän kävijöitä sivustolle tulee Googlen kautta hakukoneoptimoinnin jälkeen.
Tuossa on kuitenkin se mahdollinen haaste, että koska on huomattavasti helpompi tehdä hakukoneoptimointia niin, että saadaan tietoa etsiviä vierailijoita kuin ostavia vierailijoita sivustolle, niin saattaa hakukoneoptimointia ostanut taho joutua maksamaan tavallaan turhasta.
Toinen mahdollinen haaste tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin kanssa liittyy siihen asiaan, että hakukoneoptimointia voi tehdä joko erityisesti lyhyen tai pitkän aikavälin tuloksia varten.
Omien kokemusteni perusteella on huomattavasti järkevämpää nähdä hakukoneoptimointi pitkän aikavälin toimintana, joka voi tuoda tuloksia jo lyhyellä aikavälillä kuin toisinpäin.
Voi kuitenkin vaatia erittäin paljon luottamusta hakukoneoptimoinnin myyjän ja ostajan välillä, että he ovat valmiit sitoutumaan vaikkapa vuoden projektiin, joka on hinnoittelun osalta täysin tulospohjainen?
Vielä yksi selkeä haaste tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin kanssa voi liittyä siihen, millaista sisältöä hakukoneoptimointia ostavan tahon verkkosivustolle voi lisätä.
On tilanteita, joissa yrityksessä ei esimerkiksi haluta yrityksen nettisivustolle pitkiä tekstejä, vaikka ne voisivat olla hakukoneoptimoinnin näkökulmasta hyödyllisiä. Tuo voi aiheuttaa ongelmia tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin palkkioista sovittaessa.
Ilmiselvää on siis, että tulospohjainen hakukoneoptimointi vaatii paljon luottamusta, jaetun ymmärryksen toiminnasta ja mielellään noita tukemaan selkeän ja kattavan sopimuksen.
Tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin hyvät puolet
Tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin mahdollinen isoin hyöty on varsin ilmeinen: se voi varmistaa, että hakukoneoptimointia myyvän ja ostavan tahon tavoitteet ovat varmasti yhtenevät.
Tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin kohdalla myyjä ei siis esimerkiksi pyri vain tekemään nopeasti projektia, joka näyttää riittävän hyvältä, mutta ei sitten todennäköisesti tuo mitään tuloksia. Tuon sijaan tavoitteena on aidosti auttaa asiakasta saamaan tuloksia.
Toinen tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin mahdollinen iso hyöty voi olla se, että se kannustaa jatkuvaan kehittämiseen. Kokemusteni perusteella hakukoneoptimointia kannattaa ehdottomasti tehdä siitä näkökulmasta, että sen toimivuudesta kerätään dataa ja sitten kerätyn datan perusteella tehdään toimia.
Jos hakukoneoptimoinnista maksetaan tulosten perusteella, niin luo se hakukoneoptimoinnin toteuttajalle vahvan motivaation kehittää jatkuvasti sivuston hakukoneoptimointia. Tämän hyvän puolen mahdollinen toteutuminen vaatii toki sen, että ostaja ja myyjä ovat valmiit sitoutumaan pidempikestoiseen hakukoneoptimointiin.
Tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin projektit?
Edellä käsitellyt tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin haasteet ja hyvät puolet antavat toivottavasti näkökulmaa siihen, voisiko tulospohjaisen hakukoneoptimoinnin ostaminen sopia juuri teille.
Jos siltä vaikuttaa, niin voit halutessasi ottaa minuun yhteyttä ja katsotaan, josko olisi mahdollista löytää yhteinen näkemys siitä, miten tulospohjaista hakukoneoptimointia on järkevä toteuttaa molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.
Taustani on kunnossa myös tulospohjaista hakukoneoptimointia varten, sillä olen tehnyt hakukoneoptimointia työkseni vuodesta 2018 alkaen.
Sinua voisi kiinnostaa myös esimerkiksi tämä sivu: