WordPress kokemuksia
Olen toiminut WordPress-kotisivujen kanssa pitkälti yli viisi vuotta. Kyseisen ajanjakson aikana on muodostunut hyvä kuva niiden hyvistä puolista ja heikkouksista. Ensimmäisiä on huomattavasti enemmän.
WordPress-kotisivujen ensimmäinen plussa on niiden edullisuus. WordPress on itsessään ilmainen verkkosivusto-ohjelma. WordPress-kotisivuista kuitenkin lähtökohtaisesti syntyy jonkin verran kustannuksia, koska niitä varten pitää ostaa verkkohotelli (hosting) sekä domain.
”Ihan hyvä” verkkohotelli maksaa alkaen noin 30€/vuosi. Tyypillinen domain eli verkkotunnus puolestaan maksaa vuodessa noin 15-20€. Yhteenvetona kyseisistä summista voi siis todeta, että tavallisia WordPress-kotisivuja voi ihan hyvin pyörittää noin 50 eurolla vuodessa. Tuon 50 euron lisäksi moni saattaa haluta investoida maksulliseen WordPress-teemaan. Teemaa voisi kuvailla verkkosivuston ulkonäköpohjaksi. Tyylikkäitä teemoja on saatavilla esimerkiksi noin 100 eurolla.
WordPress-nettisivujen toinen plussa on se, että ne ovat erittäin muokattavia. Huomattavasti kattavammin muokattavia kuin esimerkiksi Squarespacen kansa tehdyt nettisivustot. Toisaalta sitten vastapainona on se, että vaikka WordPress-sivustot ovat varsin helppoja muokata, niin vaatii niiden kanssa toimiminen kuitenkin hieman enemmän opettelua ja vaivaa kuin esimerkiksi mainitun Squarespacen kanssa tehtyjen nettisivujen kanssa toimiminen.
Niin sanotusti pelkkien kotisivujen lisäksi WordPress soveltuu hyvin myös verkkokauppaa varten. Tuota varten on suositeltua hankkia WooCommerce-niminen lisäosa. WordPressin tapaan myös WooCommerce on sinänsä ilmainen, mutta toisaalta sitten sille saattaa haluta hankkia maksullisia lisäosia. Lisäksi maksullinen maksupalvelu on käytännössä pakollinen hankinta, jos haluaa hyväksyä kattavasti suomalaisten suosimia maksutapoja.
WordPressiä käytetään verkkokauppojen ja pienten nettisivustojen lisäksi myös varsin monia suosittuja nettisivustoja varten.
Kokemusteni perusteella WordPress on itsessään luotettava ja sillä tehdyt sivustot tyypillisesti nopeasti latautuvia. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, minkä verkkohotellin hankkii WordPress-sivustolleen. Niiden kohdalla on nimittäin varsin isoja eroja siinä, miten nopean sivuston latautumisen ne mahdollistavat.
Yhteenvetona kokemuksistani voi sanoa, että suosittelen WordPressiä vahvasti, mutta ihan aina ja kaikille se ei ole paras valinta kotisivuja varten.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös esimerkiksi tämä sivu:
Tällä sivulla olevat WordPress kokemukset koskevat siis ilmaista WordPressiä (WordPress.org), on myös olemassa maksullinen WordPress.com, jonka hankkimiseen en ole kokenut tarvetta. Esimerkiksi tämä Data.fi-sivusto on luotu käyttäen ilmaista WordPressiä.