
Shopify on internetin kautta toimiva palvelu, joka mahdollistaa verkkokaupan helpon rakentamisen ja ylläpitämisen. Monesti tällaisesta palvelusta käytetään ilmausta ”verkkokauppa-alusta” tai ”verkkokauppaohjelma”.
Ilmaus ”verkkokauppaohjelma” voi tosin Shopifyn kohdalla olla sillä tavalla hieman harhaanjohtava, että Shopify ei vaadi, että käyttäjän pitäisi ladata jokin ohjelma laitteelle, vaan verkkokaupan voi rakentaa suoraan internetselaimen kautta.
Shopifyn oma liiketoimintamalli perustuu erityisesti siihen, että se veloittaa alustan käyttäjiltä: 1) kiinteiden kuukausi- sekä vuosimaksujen muodossa maksuja alustan käyttämisestä sekä 2) osuuksia niistä myynneistä, jotka tapahtuvat Shopifyn verkkokauppa-alustaa käyttävissä verkkokaupoissa.
Lisäksi Shopify saa tuloja esimerkiksi monista niistä maksullisista lisäosista, joita on tarjolla Shopifyn avulla luotuja verkkokauppoja varten. Shopifyn omassa sovelluskaupassa on tarjolla yli 15 000 lisäosaa Shopifyta varten.
Shopifyta varten tarkoitetut lisäosat voivat esimerkiksi auttaa Shopifyn käyttäjää aloittamaan dropshipping-verkkokaupan pyörittämisen vielä tavallistakin helpommin sekä tarjota laajempia mahdollisuuksia verkkokaupan helppoon markkinointiin.
Myös Shopifyn verkkokauppaa varten tarjolla olevat maksulliset verkkokaupan ulkonäköteemat tuovat Shopifylle tuloja.
Maksulliset ulkonäköteemat voivat auttaa tekemään Shopify-verkkokaupasta näyttävämmän ja paremmin toimivan kuin se ilmaisen teeman kanssa olisi.

Esimerkkejä maksullisista Shopifyn ulkonäköteemoista.
Shopifyn historia ja nykytilanne
Shopifyn perustivat vuonna 2006 Kanadassa Saksalainen Tobias Lütke sekä Scott Lake. Tätä kirjoitettaessa Tobias Lütke on edelleen Shopifyn toimitusjohtaja.
Vuonna 2024 yli 875 miljoonaa ihmistä teki ostoksen jostakin verkkokaupasta, joka hyödyntää Shopifyn verkkokauppa-alustaa.
Shopify on listattuna New Yorkin pörssissä, jossa sen markkina-arvo on tämän sivun päivittämisen aikaan yli 90 miljardia euroa. Vuoden 2024 lopussa Shopifylla oli yli 8000 työntekijää.
Mihin Shopifyn suosio perustuu?
Shopifyn suosion voi nähdä perustuvan erityisesti yhdistelmään heidän verkkokauppa-alustansa helppokäyttöisyyttä, kattavia ominaisuuksia ja verrattain edullista hintaa.
Lisäksi Shopifyn suosion kannalta tärkeätä on luonnollisesti ollut se, että verkkokaupan valtava ja edelleen kasvava suosion on luonut ison kysyntäpotentiaalin Shopifyn tuotteelle.
Onko Shopifylla kilpailijoita?
Kyllä. Kansainvälisesti tarkastellen Shopifylle selkein vaihtoehto on Bigcommerce, joka on laadukas ja samalla toimintamallilla kuin Shopify toimiva verkkokauppa-alusta. Yksinkertaisempaa verkkokauppa-alustaa etsivät saattavat puolestaan valita Shopifyn sijaan esimerkiksi Ecwidin.
Myös suomalaisia verkkokauppa-alustoja on olemassa. Tuollaisia ovat esimerkiksi Finqu ja Mycashflow.
Myös WooCommerce on mahdollinen vaihtoehto Shopfyille. Kyseinen ratkaisu sopii parhaiten tahoille, joilla on jo jonkin verran kokemusten verkkosivustojen kanssa toimimisesta ja joiden on tarkoitus lisätä verkkokauppa osaksi WordPress-julkaisujärjestelmää käyttävää verkkosivustoa.
Sen lisäksi, että Shopifyn voi sanoa olevan verkkokauppa-alusta, niin voi sen sanoa olevan myös kotisivukone. Kotisivukoneet ovat perinteisesti olleet digitaalisia palveluita, jotka mahdollistavat sellaisen verkkosivuston helpon luomisen, jolla ei ole verkkokauppaa.
Nykyään kuitenkin monet kotisivukoneet mahdollistavat myös verkkokaupan luomisen, jolloin ne ovat samalla verkkokauppa-alustoja. Ja toisesta suunnasta asiaa tarkastelleen: jos ensisijaisesti verkkokauppa-alustaksi tarkoitettu palvelu mahdollistaa myös sellaisten kotisivujen luomisen, joilla ei ole verkkokauppaa, niin voi sanoa kyseessä olevan myös kotisivukone.
Ensisijaisesti kotisivukoneeksi tarkoitetuista palveluista Shopifyn vahvimpina kilpailijoina voi pitää esimerkiksi Squarespacea ja Wixia.
Palveluiden kuten Squarespace ja Wix hinnoittelu toimii tyypillisesti niin, että jos niitä käyttää sellaisen verkkosivuston luomiseen, jolla ei ole verkkokauppaa, niin ovat niiden hinnat halvempia kuin, jos niillä luo verkkosivuston, jolla on myös verkkokauppa.
Jälkimmäisessä tilanteessa tuollaisten kotisivukoneiden hinnat ovat tavallisesti varsin lähellä Shopifyn hintoja. Halutessasi tutustu esimerkiksi Wixin hinnoitteluun.
Shopify ja Spotify
Vaikka näiden kahden ison yrityksen nimet ovat varsin samanlaisia, niin ovat ne täysin eri yrityksiä. Shopify on siis verkkokauppa-alusta ja Spotify puolestaan on musiikkipalvelu, ja Shopifyn tausta on siis Kanadassa ja Spotifyn Ruotsista.
Sinua voisivat kiinnostaa myös esimerkiksi nämä sivut Data.fi-sivustolla:
Kirjoittajan tausta Shopifyn kanssa: Olen tehnyt Shopifyn kanssa yhteistyötä vuodesta 2014 alkaen ja olen myös kehittänyt sekä ylläpitänyt Shopify-verkkokauppoja.